Helmondseweg 3a, 5735 RA, Aarle-Rixtel NL
06 229 948 80
info@klompenschuurtje.nl

Geschiedenis

5 generaties klompenmakers van Aarle

In de Ambachtelijke klompenmakerij aan de helmondseweg in Aarle-Rixtel. Maakt Nicole van Aarle handmatig de klompen. Zij is de vijfde generatie van de van Aarle’s, en de eerste en enige vrouwelijke klompenmaakster. De eerste klompen die Nicole maakte was in 2006 in de werkplaats van haar vader waar ze les kreeg van hem. De vader van Nicole doet dit zijn levenlang al. Zij is opgegroeid in een echte klompenmakers familie. Nicole vertelt graag haar verhaal, maar dan wel demonstrerend.

Het begin van een klomp is een boom. Van de boom zagen we een bol, van de bol worden moten gekapt. Door de moten met enkele bijlslagen te kappen krijgt het al de contouren van een klomp. Op het snijpaard worden doormiddel met het paalmes de contouren steeds duidelijker en dan is de buitenkant voor zover klaar en worden de klompen uitgehold in de heulbank.

Betovergrootvader: Antony Cornelis van Aarle 

Geboren 17 juni 1830, Sint Oedenrode
Beroep klompenmaker

Overgrootvader: Leonardus van Aarle

Geboren 25 Januari 1866, Sint Oedenrode
Beroep klompenmaker
Zoon Hein en Karel van Aarle werden beide klompenmaker
Karel heeft later op de bestaande klompenmakerij een zagerij opgericht.

Grootvader: Henricus Embertus (Hein) van Aarle

Geboren 5 december 1904, Sint-Oedenrode. getrouwd met Maria Elbertha Megens die de verkoop van klompen op haar rekening nam.

Beroep klompenmaker.
In 1953 is Hein verhuisd naar Son en Breugel waar hij de bestaande klompenmakerij aan de Dommelstraat overnam van familie Weijns.
1972 gestopt met de klompenmakerij.

Vader: Hendrikus Antonius (Harrie) van Aarle

Geboren 17 augustus 1950
Beroep klompenmaker/chauffeur
Na dat Hein van Aarle in 1972 stopte met de klompenmakerij, is Harrie van Aarle is in 1975 weer begonnen met het maken van klompen op ambachtelijke wijze

Nicole van Aarle

Geboren 22 december 1975 in Aarle-Rixtel . Na bijna 10 jaar in het leger gezeten te hebben en een aantal jaren als chauffeur gewerkt te hebben heeft zij in 2005 besloten om het klompenmakersvak over te nemen van haar vader Harrie. Tot op de dag van vandaag geeft zij demonstraties in binnen en buitenland. Zo wordt een oud Hollands ambacht in stand gehouden.

Henricus Embertus (Hein) van Aarle
Hendrikus Antonius (Harrie) van Aarle
Nicole van Aarle